ASENKRON YUKARI SAYICILAR

İlk flip flop'a clock sinyali uygulanır.Diğer flip flopların clock girişine ise ilk flip flop'un çıkışı bağlanır.(Q veya Q')Her clock vuruşunda Toggle(tersleme) işlemi yapılacağından daha önce gördüğümü J-K'nın 1-1 ve T flip flop'unun 1 olması durumları burada kullanacağımız flip floplardır.1 olma durumuna dikkat edin çünkü sadece o durumda tersleme işlemi yapan 2 flip flopumuzdur J-K ve T.

Asenkron Yukarı Sayıcı

Aşağıdaki 2 bitlik asenkron pozitif kenar tetiklemeli yukarı sayıcıya bir göz atalım.


Öncelikle flip flop'umuz kaç bit 2. 2^2=4'e kadar sayan bir  sayıcı devremiz var. 0 1 2 3 0 1 2 3 diye devam ediyor.Flip floplarımızın isimleri aklımızı karıştırmasın.En düşük değerlikli bitimiz en soldaki yani clock sinyalini alan flip floptur.Yukarıdaki sayıcımızda 'B' en düşük değerlikli bitimizdir.Bildiğiniz üzere flip floplar 1 bitlik veriyi tutan devrelerdi.Sayıcı devremizi a'da tasarladık.İlk flip flopumuzun Q' çıkışı ikinci flip flopumuzun clock girişine bağlandı.Bunun nedeni sayıcımızın sayıcımızın pozitif kenar tetiklemeli olmasıdır.Bu durumlarda flip flopumuzun JK mı ? T mi ? olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor.İleride değineceğiz.Çıkış dalgalarımıza bakacak olursak ilk clock sinyalimizi ele almalıyız.Çünkü devremizin çalışmasını sağlayan gerçek clock sinyali o'dur.Pozitif kenar tetiklemeli clock sinyalimizde her yükselen kenar tetiklendiğinde Qb değerimiz 0'dan 1'e 1'den 0'a inecektir.Böylece Qb ve Qb' nin çıkış sinyallerini elde ettik.Şimdide Qb' her pozitif kenar tetiklemesi için Qa durum değiştirir.Ve son olarak oluşan Qa ve Qb durumlarına bakarsak,sayıcımızın 0 1 2 3 0 1 2 3 diye saydığını görürüz.Eğer Qa ve Qb çıkışlarımıza led bağlarsak bu olayı daha net görebiliriz.


Bakın burada negatif kenar (düşen kenar tetiklemeli) flip flop kullandık bir sonraki flip flopumuzun clock girişi Q oldu.Ve clock girişindeki yuvarlak ile de bun belirttik..





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Spring Boot Uygulamasını Heroku üzerinde Deploy Etme

Bu yazımızda sizlere spring boot ile yazılmış basit bir Rest api'nin heroku üzerinde nasıl deploy edebileceğimizi göstereceğim. Önce ...