BELLEK ÇEŞİTLERİ (SALT-OKU BELLEKLER)

1)SALT OKU BELLEKLER

   1.1)Salt Oku Bellek (ROM)

        Bu bellek tür bellek türene bilgi yazılması, sadece üretim sırasında yapılabilir.Yarı iletken malzemeden bellek yapılırken kullanılan maskeler,belleğin içermesi gereken bilgileri oluşturacak şekilde hazırlanır.

  1.2)Programlanabilir Salt Oku Bellek (PROM)

       Üretildikleri an bütün gözeleri 0 veya 1 ile yüklü belleklerdir.Her bellek gözesi içinde bir sigorta bulunmaktadır.Bu sigortalar özel bir yöntem ve aygıt aracılığı ile arttırılabilir.Bir gözenin sigortasının atmış olması o gözenin konumunun değişmesi demektir.

 1.3)Silinebilir Programlanabilir Salt Oku Bellek

        Defalarca okunup silinebilen bu bellekler 3' e ayrılır.Şimdi bunları gözden geçirelim..


              1.3.1)EPROM

                        EPROM'lar üretildiklerinde tüm bellek gözeleri 1 konumundadır.1 konumunda olan gözelerden istenenler,özel yöntemler ve aygıtlarla 0 konumuna geçebilir.Mor ötesi ışığın yarı iletken üzerine belli bir süre tutulması sonunda,tüm gözeler 1 konumuna gelir.Böylece EPROM silinmiş olur.Bu silinme tek bir göze yapılamaz.Tüm bellek silinmiş olur.Tekrar programlanma yeteneği olduğundan ROM'dan pahalıdır.
             
            1.3.2)EEPROM
                          
                     Silinebilir ve programlanabilir belleklerin en gelişmiş olanı,elektriksel olarak silinebilen salt oku belleklerdir.Bu belleklerde,bellek gözlerine istenen bir değer yazılabilir ve yazılan bu bilgi yeni bir yazmaya kadar kalır.Bellek gözesine yazılan bilgi 0 ve 1'lerden oluşabilir.EEPROM'un silinmesi tüm gözelerin 0'a bağlı olmasıdır.

            1.3.3)FLASH

                     EEPROM'un özel bir biçimidir.Flash belleğe yazmadan önce,veri yazılacak bellek bölgesinin silinmesi gerekir.Daha sonra, yazılacak veriler küme halinde yazılır...




       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Spring Boot Uygulamasını Heroku üzerinde Deploy Etme

Bu yazımızda sizlere spring boot ile yazılmış basit bir Rest api'nin heroku üzerinde nasıl deploy edebileceğimizi göstereceğim. Önce ...