BİLGİSAYARIN TEMEL BİRİMLERİ

  Bilgisayar 3 temel birimden oluşur.Ve bu birimler bir birleri içerisinde sürekli bir iletişim halindedir.


1)Merkezi İşlem Birimi

       MİB,bilgisayardan beklenen hesap yapma ve karar verme işlemlerinin gerçeklendiği birimdir.Bu birim aynı zamanda,tüm bilgisayarların çalışmasını da yönetir.Bu nedenle çoğu kez MİB'e bilgisayarın beyni olarak bakılır.

2-Bellek

      Bellek,veri ve programların saklanması amacıyla kullanlmaktadır.Bazı bilgisayarlarda,veri ve program aynı bellek içinde saklanırken,bazılarında veriler için ayrı programlar için ayrı bellek tasarlanır.Veri ve programın aynı bellekte olmasını Von Neumann yapısındaki bilgisayarlar sağlar.

3-Giriş-Çıkış 

      Giriş-çıkış arabirimi bilgisayarın,çevre birimlerle bağlantı kurmasını sağlar.Bilgisayarın çevre birimler arasında veri iletişimi için önemli rol oynar.

Bilgisayarların bu bölümleri arasındaki bağlantıyı sağlamak için tasarlanmış çok sayıda yol bulunur.Bunlar Veri Yolu ,Adres Yolu ve Denetim Yolu'dur.

Şimdi biraz daha ayrıntılı bakalım..
.
      Merkezi İşlem Birimi

               5 alt birimi vardır.Bu alt birimler;

 1-Bellek Adres Register'ı
2-Bellek Veri Registeri'i
3-Akümülatör
4-Aritmelik Lojik Birim (ALU)


     Bellek Adres Register'i MİB'ten ve  G/Ç tan gelen adresin nereye gideceğini belirler.Bellekten okuma veya yazma yapacağımızda AR'yi kullanmamız gerekir.AR adres yoluna bağlıdır.

     Bellek Veri Register'i MİB'den belleğe veya giriş-çıkış arabirimine giden veya buralardan MİB'e gelen verilen alınıp verildiği bir iskele olarak görev yapar.DR üzerinden MİB'e gelen veriler ACC (Akümülatöre) alınır.ALU tarafında da yürütülür.

  Denetçi,tüm bilgisayarların yönetimi ile ilgili bilgileri toplamak ve üretmekle görevlidir.

     Bellek

         Bellek birbirinin aynı ve çok sayıda bellek birimlerinin üst üste yığılması ile oluşmaktadır.
Bellek birimlerine bellek gözü her bellek gözüne ise göze adı verilen birimler bulunur.Veri yolundaki hat sayısı bir bellek gözündeki göze sayısı kadardır.Bu gözelere erişmek için ise adres yolu kullanır.Giriş-çıkış elemanlarıda birer bellek gözü gibi düşünülebilir.Aralarındaki fark,bu gözlerin birer ucunun bilgisayarın dış dünyasına açılmasıdır.

8 bitlik mikroişlemcilerin çoğunda veri yolu 8,adres yolu 16 hattan oluşur.Denetim yolundaki hatların sayısı MİB'in yapısına göre değişmektedir.16 bitlik mikroişlemcilerde veri yolu 8 ya da 16 bit olabilir.







     















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Spring Boot Uygulamasını Heroku üzerinde Deploy Etme

Bu yazımızda sizlere spring boot ile yazılmış basit bir Rest api'nin heroku üzerinde nasıl deploy edebileceğimizi göstereceğim. Önce ...