MULTİVİBRATÖRLER

Multivibratör nedir ?

    Multivibratörler devrelerde gerekli olan kare dalga sinyalini yani tetikleme sinyalini üreten devrelerdir.

1-Kararsız multivibratörler

Kararsız multivibratör devrelerinde, girişe enerji verildiğinde çıkış durmadan "0" ve "1" olmaktadır. Kararsız denilmesinin sebebi çıkışın "0" mı "1" mi olacağına karar verememesi ve bu iki durum arasında sürekli olarak gelgit yapmasıdır.

Örneğin trafik ışıkları orada belirli bir saniyeler aralıklarında renklerin değişmesi gerekiyor.Bunun otomatik olması için kararsız multivibratör kullanılmalıdır.


Burada butona hiç basılmayacağı için dalgalar halinde yani belirlenen saniye aralıklarında sinyal üreteceğinden devremizde ona göre davranacaktır.

2-Tek kararlı multivibratörler

Tek kararlı multivibratörlere default olarak 0 değeri atanmıştır.Yani her butona basıldığında 1 sinyali üretilecektir.Butona basılmaz ise sinyal üretilmeyecektir.Kumandalı oyuncak araba gibi düşünebilirsiniz.Butona bastığınızda araba hareket ediyor.Sürekli gitmesi için basılı kalmanız gerekiyordur.








Butona basılmadığında sürekli 0 sinyali üretecektir.

3-Çift kararlı multivibratörler

Çift kararlı multivibratörlerde ise her butona basıldığında sinyal üretir.Sinyal kullanıcının elindedir.Butonlar kontrolü ile dalga üretirlir.Herhangi bir default değeri yoktur.Tamamen kendiniz kontrol edersiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Spring Boot Uygulamasını Heroku üzerinde Deploy Etme

Bu yazımızda sizlere spring boot ile yazılmış basit bir Rest api'nin heroku üzerinde nasıl deploy edebileceğimizi göstereceğim. Önce ...