Flip-Floplar, çift kararlı ve eşzamanlı aygıtlardır. Eşzamanlı terimi burada, çıkışın
yalnızca saat (clock )denilen tetikleme sinyalinin belirli bir noktasında durum
değiştirdiğini anlatmaktadır.Çift kararlı olmasının nedeni de budur.Saat sinyali geldiğinde çalışacaktır.O saat sinyalini ya sizin vermeniz gerekir yada bunu otomatik yapabilecek bir aygıtınız olmalıdır.
FLİP FLOP TİPLERİ
1-S-R TİPİ FF
2-J-K TİPİ FF
3-D TİPİ FF
4-T TİPİ FF
(a) Yükselen kenar tetiklemeli
(b) Düşen kenar tetiklemeli
Yükselen ve düşen kenar tetiklemelerinin mantığı basittir.Bir önceki konumuzda gördüğümüz multivibratörlerdeki sinyal tetiklemeleri,0'dan 1'e tetikleniyorsa yükselen,1'den 0'a tetikleniyorsa düşen kenar tetiklemelidir,denir.Gösterimleri şekildeki gibi..
1-S-R TİPİ FF
S-R tipi ff daha önceki kaydımızda gördüğümüz latch devresinin clok'lu hali yani saat sinyali ile çalışıyor.Yükselen ve düşen kenar tetiklemeli saat sinyali ile..
Saat sinyalimiz olmadığında set ve resetin ne olduğu önemli değildir.Flip-flopumuz çalışmayacaktır.
Saat sinyalimiz olduğunda set 1 reset 0 olduğunda kurma set 0 reset 1 olduğunda ise resetleme yapacaktır..
2-J-K TİPİ FF
J-K tipi ff'un set,reset ve S=0 R=0 durumları R-S tipi ff ile aynıdır.Fakat S=1 R=1 durumunda tanımsız olan durum J-K flip flop'ta tümleyen oluyor.Yani o durum tanımsız olmuyorda bir önceki durumun tersi alınıyor. J-K tipi ff''ta J=SET----K=RESET gibi düşünebiliriz..
3-D TİPİ FF
DATA tipi flip flop tek bir bit saklanacağında kullanılır.Bilgisayardaki depolama birimleri olan registerlar D tipi ff'tan oluşuyor.
Şekilde de göründüğü gibi ne verirseniz o çıkıyor yani bildiğiniz banka.Ama veri bankası :)
4-T TİPİ FF
J-K Flip-Flopun J ve K girişleri birbirine bağlanarak elde edilen flip-flop
türüdür. J = K = 0 iken saat işareti uygulansa da çıkışlar durum değiştirmez. J=K= 1 olduğunda ise her tetikleme de çıkışlar bir önceki durumlarının tümleyenine dönüşürler. Flip-flop adını bu özelliğinden (toggle) alır.
TABLOLARI ÇİZECEK ZAMANIM OLMADIĞINDAN AŞAĞIDAKİ KAYNAKTAN FAYDALANDIM..
EGE ÜNİVERSİTESİ
EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
Yrd.Doç.Dr. MUSTAFA ENGİN Yrd.Doç.Dr. DİLŞAD ENGİN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Spring Boot Uygulamasını Heroku üzerinde Deploy Etme
Bu yazımızda sizlere spring boot ile yazılmış basit bir Rest api'nin heroku üzerinde nasıl deploy edebileceğimizi göstereceğim. Önce ...
-
Bu yazımda hobi olarak ilgilendiğim bug bounty'i anlatmaya çalışacağım. Daha sonra bu konu üzerinde kendimizi geliştirmek için neler yap...
-
Flip-Flop doğruluk tabloları girişlerin durumuna bağlı olarak çıkışların ne olması gerektiğini anlatan tablolardır. Kısaca bir doğruluk tabl...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder